Kennisnetwerk over de leefomgeving

Wabo werkt niet goed Jacques Linssen

di 7 feb 2012

De nieuwe omgevingswet Wabo werkt niet goed, blijkt uit een quickscan van de Kamer van Koophandel (KvK) en de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW). De Wet algemene bepaling omgevingsrecht (Wabo) voegt 25 verschillende bouw-, milieu-, natuur- en monumentenvergunningen samen.

De Wabo ging in op 1 oktober 2010 en is bedoeld om vergunningsaanvragen te vereenvoudigen voor burgers en bedrijven. Zij zouden nog maar één aanvraag hoeven in te dienen. Dat is alleen gelukt voor aanvragen van enkelvoudige vergunningen en niet-complexe aanvragen. Bij complexe vergunningsaanvragen zijn er nog problemen met deskundigheid onder ambtenaren. Een ander probleem is dat bij sommige aanvragen zowel gemeenten, regionale uitvoeringsdiensten, provincies en waterschappen een rol spelen. Een tekort aan regie en onderlinge afstemming leidt dan tot onnodige vertragingen.

Discussies

KvK en BZW adviseren om zowel uitvoering en gezag van de Wabo onder te brengen in één organisatie. Hierdoor kunnen discussies tussen verschillende overheden voorkomen worden denken de beide organisaties.

Bron: Binnenlands Bestuur

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren