Kennisnetwerk over de leefomgeving

Wedstrijd: creëer een stad zonder fossiele brandstoffen

do 12 jan 2017

Stel je eens voor: een stad die niet verslaafd is aan fossiele brandstoffen. Hoe zouden we leven, werken en onszelf voortbewegen? Hoe interacteren inwoners? En welke stedelijke conflicten doen zich voor in deze post-fossiele stad?

De Urban Futures Studio (UFS) heeft om die reden een wedstrijd, Post-Fossil City Contest, in het leven geroepen. Kunstenaars, ontwerpers, architecten, schrijvers, fotografen, film- en theatermakers en alle andere creatieve denkers en makers kunnen meedenken over ideeën voor een stad die niet langer draait op fossiele bronnen.

Fossiele brandstoffen hebben de wereld zoals we die nu kennen enorm beïnvloed. Ze hebben bepaald hoe we onszelf verplaatsen in onze auto’s, hoe we ons voedsel

produceren en consumeren, onze economie draaiende houden, elektriciteit

opwekken en onze steden ontwerpen. Maar de brandstoffen raken op. We zijn op weg naar een post-fossiele toekomst, een tijdperk dat steden en de dagelijkse realiteit drastisch zal (her)vormen. Zo sterk dat het moeilijk voor te stellen is hoe deze nieuwe stad eruit ziet, voelt, smaakt en ruikt.

UFS is opzoek naar uiteenlopende zaken van creativiteit zoals illustraties, 3D modellen, installaties, essays, verhalen, gedichten video en audio.

De creatieve denkers kunnen een kort voorstel voor 24 februari 2017 inleveren. Een jury maakt daarna een selectie van de tien beste inzendingen. De geselecteerde ontwerpers ontvangen ieder €1.000 om hun plannen verder uit te werken met ondersteuning van het Post-Fossil City Contest-team. Daarna worden de definitieve werken tentoongesteld tijdens de Post-Fossil City-expositie in Utrecht in juni 2017. Uit de tien finalisten kiest de jury één winnaar, die nog eens €10.000 ontvangt voor verdere realisatie.

Urban Futures Studio

De Urban Futures Studio is een nieuw cross-disciplinair instituut dat onderdeel uitmaakt van de Faculteit Geowetenschappen. Prof. Maarten Hajer van Universiteit Utrecht heeft de leiding bij UFS en met het team richt hij zich op het verbeteren van de interactie tussen academische inzichten en de uitdagingen die men tegenkomt in het omgaan met de toekomst, met name op het stedelijk niveau.

Reacties

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren