Kennisnetwerk over de leefomgeving

Bicycle Landscape

di 3 okt 2017

Gewapend met een camera trok grafisch designer Yorit Kluitman op z'n racefiets door alle 388 gemeenten van Nederland om het Nederlandse landschap tussen steden en dorpen vast te leggen. De kilometerslange reis begon in 2011 en eindigde ongeveer vijf jaar later. Het resultaat is het fraai vormgegeven boek 'Bicycle Landscape', met prachtige beelden van het 'lege' ?Nederlandse landschap

Besproken door de redactie

Bicycle Landscape

Why the Netherlands looks like this
Yorit Kluitman, e.a.
Nai010 Uitgevers/Publishers
ISBN: 9789462083875
288 pp, €55,00

Leeg, omdat op de foto’s geen mensen of bebouwing te zien is. Maar saai zijn deze foto's zeker niet. Het levert een gevarieerde dwarsdoorsnede van ?Nederland op: van wijds duinlandschap tot dijken met schapen, van zomerse beelden tot winterse taferelen. De beelden laten volgens de auteur goed zien hoe gestructureerd ons landschap werkelijk is. Kluitman zocht naar deze structuur en terugkerende grafische elementen in het landschap. In totaal nam Kluitman bijna 10.000 foto's, waarvan er 1000 terug te vinden zijn in dit boek. 
De foto’s worden aangevuld met de persoonlijke ervaring van de fotograaf over deze bijzondere reis, en een aantal essays van diverse specialisten zoals landschapsarchitect ?Adriaan Geuze en Wim ?Pijbes, voormalig directeur van het Rijksmuseum. Een ‘ode aan het Nederlandse gemaakte landschap’, volgens de uitgever ‘die inspireert om op een andere wijze naar ons land te kijken’.

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren