Kennisnetwerk over de leefomgeving

Builders and Planners

di 11 apr 2017

A history of land-use and infrastructure planning in the Netherlands.

 

Hoe richt je Nederland zo in dat iedereen tevreden is? Een haast onmogelijke opgave waar de planners en builders zich mee bezig houden. De ruimtelijke ordening en de infrastructuur moeten zorgvuldig worden ingedeeld om de beperkte ruimte goed te willen ordenen.

De professionalisering op het gebied van ruimtelijke ordening komt vanaf de jaren ’20 op gang. Het boek beschrijft hoe de twee groepen deskundigen een stempel drukken op de ontwikkeling van de ruimte. Het zorgt voor een goede samenwerking of juist een hard conflict tussen de deskundigen.

Nadat de infrastructuur voor het wegennet meer planmatig wordt aangepakt, ontplooit ook de ruimtelijke planning zich tot een hoger niveau. In de jaren vijftig en zestig hebben de deskundigen het alleenrecht op het bedenken van de ruimtelijke ordening, maar daarna krijgt ook de samenleving een grotere stem. Mondige burgers willen meer participatie bij de ontwikkeling van visies en projecten. De ivoren torens van de planners worden afgebroken en het dialoog met de burgers wordt gestart.

Planningsvisies en bouwprojecten zijn bedoeld om te worden uitgevoerd, maar de praktijk blijkt vaak weerbarstig. Het boek onderzoekt in casestudies ook wat er van de plannen terecht is gekomen.

Om het bijzondere van de Nederlandse ruimtelijke ordening nog beter te begrijpen wordt deze gespiegeld aan de Belgische ontwikkeling. De ruimtelijke orde van beide landen wordt vergeleken met de Nederlandse grootmeester Piet Mondriaan, met zijn abstracte schilderkunst en zijn Belgische collega Pieter Brueghel met de figuratieve kunst dat onrustig en rommelig aandoet tegenover het strakke werk van Mondriaan. De conclusie is dat de planning in België vooral anders is, hoewel beide landen in de recente periode meer op elkaar gaan lijken. 

auteurs: Jos Arts, Ruud Filarski, Hans Jeekel & Bert Toussaint
uitgever: Eburon, 2016
taal: Engelstalig
ISBN: 9789463010313
aantal pagina’s: 521 
prijs: €59.50

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren