Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Recensies

Recensies

De Groene Stad

do 14 maa 2019

Een prachtige ontdekkingsreis door een van de nieuwste, maar ook groenste steden van Nederland: Almere. De Britse reisschrijver O'Hanlon woont er drie jaar. Zijn eerste indruk is niet positief. Vanaf een parkeergarage ziet hij eindeloos uitgestrekte lelijkheid. Grijze platte daken zonder beplanting of zonnepanelen. Hij is echter compleet verrast door de aanwezigheid van nieuwe natuur en vele diersoorten. Aangeplante bossen en een stadsplattegrond gebaseerd op de Garden Cities van planoloog Howard, die de groene stad uitvond. Net zo goed wonen als op het platteland zonder de voordelen van de stad kwijt te raken. Of in de woorden van Howard: de mens zal kiezen voor een plaats om te wonen waar de grote stad en het platteland een huwelijk sluiten. En daarom ben je in Almere overal binnen vijf minuten in het groen. In drie jaar tijd ontmoet O'Hanlon vele peetvaders van Almere: van stadsecoloog en stadsplanner tot bevlogen fossielenspeurder. Daarmee geeft hij een bijzondere inkijk in het ontstaan en de planningsgeschiedenis van Almere, Flevoland en het IJsselmeer. Ook ontmoet hij bijzondere inwoners, zoals de bewoner die Nijlpaarden wil importen in de Oostvaarderplassen of de bewoners van de zelfbouwwijk in Oosterwold. Overal treft hij de pioniersgeest aan.

Hij verbaast zich over ons volk

In het laatste deel gaat hij op zoek naar de impact van nieuwe plannen. De Floriade in 2022 en de Marker Wadden. Hij verbaast zich over ons volk. Niet bang voor water en niet bang voor grote werken. Het creëren van nieuw landschap zoals de Marker Wadden voeren wij Nederlanders, ook nu, weer uit met rustig meesterschap.  
O’Hanlon slaagt erin de lezer de diversiteit van Almere en de diversiteit van ons zelf gebouwde land te laten zien. Hij is lyrisch over Almere als Nederlandse overwinning. Arm en rijk woont zonder spanning naast elkaar. Je vraagt je af waarom niet iedereen in Almere woont.  

Besproken door Anne-Jo Visser

De Groene Stad
Redmond O’Hanlon,
Uitgeverij Atlas Contact,
ISBN 9789045030814.

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.
Energietransitie als sociale opgave

Meld je nu aan voor de Online Masterclass 'Energietransitie als sociale opgave' vanaf 21 januari.

Lees meer...

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren