Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Recensies

Recensies

Deep Future: the next 100,000 years of life on earth

vrij 26 jun 2020

Deep Future van Curt Stager laat je met andere ogen naar klimaatverandering kijken: die van een geoloog. Wat doen klimaatveranderingen met het hele geofysische en biofysische systeem? Daarbij komen perspectieven langs, waar we meestal niet bij stil staan.

De planeet aarde komt uiteindelijk weer in een nieuw evenwicht terecht, echter op termijnen van geologische proporties. Als het lukt serieus op de rem van de CO?-uitstoot te gaan staan, dan piekt die nog tot 2050 om vervolgens tot het jaar 2200 richting de nul te dalen. We komen dan op een pad van 2 tot 4 graden opwarming, trage geofysische processen zorgen dan bijvoorbeeld enkele millennia lang voor absorptie van de CO? in de oceanen, die dan heel gradueel weer in de microskeletten van eencellige organismen en daarna in sedimenten op de oceaanbodem terecht komen. Over 12.000 jaar is de boel dan weer in evenwicht en zitten we 1 graad boven het huidige niveau. Misschien slaat de aarde dan een ijstijd over, die normaal gesproken toch wel elke paar honderdduizend jaar langskomen.
Lukt het niet om op de rem te gaan staan, en verstoken we de komende honderdvijftig jaar alle fossiele brandstoffen waar we bij kunnen, dan piekt de temperatuur ergens tussen het jaar 2500 en 3500 op circa 5 à 9 graden meer dan nu. Pas over honderdduizend tot een half miljoen jaar komt de CO?-concentratie weer enigszins in de buurt van het huidige niveau. Een vergelijkbaar scenario heeft zich eerder voorgedaan, toen Amerika en Europa uit elkaar dreven en heftig vulkanisme in de
mid-Atlantische rug onder meer tot het ontstaan van IJsland leidde.
Kortom: Deep Future doet je de lange-termijnimpact van klimaatverandering realiseren. En er is volgens Stager ook geen scenario denkbaar dat er geen mensen meer zijn: geen enkele ziekte heeft ooit een hele soort uitgeroeid en voor een catastrofale inslag zijn er simpelweg onvoldoende grote meteorieten voorhanden. We zullen deze zelf veroorzaakte ellende dus vele millennia moeten uitzitten, hoewel een ijstijd minder misschien tegen die tijd wel weer gewaardeerd wordt.

Besproken door Martijn Eskinasi

Deep Future: the next 100,000 years of life on earth
Curt Stager
Thomas Dunne Books, New York, 2011
ISBN 9780312 614638

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren