Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Recensies

Recensies

Designing Change

vrij 29 nov 2019

In Designing Change geeft Eric Firley een interessante kijk in de dagelijkse ontwerppraktijk van twaalf stedenbouwkundig ontwerpers en hun bureaus, aangevuld met drie projecten per deelnemer. Door middel van interviews probeert de auteur enerzijds antwoord te vinden op de vraag wat de impact is van de veranderende naoorlogse samenleving op het werkveld van de stedenbouwkundig ontwerper en hoe het vakgebied zich voorbereidt op de toekomst. Anderzijds draagt Firley met het boek bij aan een beter begrip van het complexe werkveld waarin stedenbouwkundigen navigeren tussen onderzoek, ontwerp en politiek om te plannen en te voorspellen hoe stedelijke interventies en ontwerpen uiteindelijk onderdeel worden van de veranderende stad.

Het epiloog van het boek, door de auteur nadrukkelijk geen conclusie of samenvatting genoemd, geeft geen eenduidig antwoord op de vraag wat er veranderd is in het ontwerpvak. Daarvoor moet je de losse interviews lezen. Enerzijds door de verschillende (culturele) achtergronden, werkvelden en omvang van bureaus en anderzijds omdat elke deelnemer is gevraagd om op een bepaald thema te focussen voor diepte en detail. Het epiloog geeft een reflectie op een aantal thema’s zoals inhoud van het ontwerpvak, positie in de maatschappij maar ook het ondernemerschap, wat mijn persoonlijke interesse had omdat daar niet vaak over gesproken wordt.
De gekozen stijl van interviews waarin ook de gestelde vragen zichtbaar zijn geeft een diepgaand inzicht in de ontwerppraktijk en positie van de ontwerper. Firley heeft goed vooronderzoek gedaan naar het werk en de achtergrond van de verschillende geïnterviewden. Dit maakt dat de vragen dieper gaan dan wat we al eerder wisten en er een geschreven debat ontstaat tussen auteur en ontwerper over persoonlijke achtergrond en overwegingen en keuzes in ontwerpprocessen. Vaak wordt ook een vergelijking gevraagd met werk van andere architecten, waardoor de ontwerper zijn of haar eigen onderscheidende positie moeten beschrijven. De interviews vormen samen een mooi concept dat in de toekomst nog verder doorgezet kan worden. Bijvoorbeeld door ook een andere generatie ontwerpers of collega’s bij overheidsdiensten aan het woord te laten om een kijkje in hun keuken te geven.

De geïnterviewde ontwerpers zijn: Christopher Choa, Bruno Fortier, Finn Geipel, Adriaan Geuze, Djamel Klouche, Winy Maas, Dennis Pieprz, Elizabeth Plater-Zyberk, Albert Speer, Paola Vigano, Liu Xiadodu, Wenyi Zhu.

Besproken door Laura de Bonth

Professional Mutations in Urban Design 1980-2020
Eric Firley
nai010 publishers
ISBN 9789462084810

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren