Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Recensies

Recensies

Housing Wealth and Welfare

do 8 maa 2018

Het inzetten van het opgebouwde vermogen in de eigen woning als extra inkomen op de oude dag middels een verzilverproduct, zoals sale-and-leaseback of omkeerhypotheek, heeft in Nederland zelden zo in de belangstelling gestaan als in de afgelopen paar jaren. Het boek biedt voor deze ontwikkeling een vergelijkend kader van het (housing) property of asset-based welfare.

Housing Wealth and Welfare
Besproken door Marietta Haffner, TU Delft
Caroline Dewilde & Richard Ronald (eds.)
Edward Elgar Publishing, Cheltenham, UK, 2017, Engelstalig
ISBN: 9781785360954
286 pp, £91.00

Dit concept duidt een benadering aan dat de overwaarde in de eigen woning (en ander vermogen) gebruikt wordt als bron van (toekomstig) inkomen met als doel de persoonlijke welvaart te verhogen. Het beroep op de welvaarsstaat (uitkeringen, pensioenen) kan zo verminderen. De overheden van de in het boek besproken landen maken expliciet of impliciet gebruik van deze benadering voor de recente neoliberale hervormingen. In negen hoofdstukken worden de ervaringen van enkele Angelsaksische, Scandinavische, Oost-Europese landen en Duitsland (niet Nederland) voorgesteld. 
In de Epiloog van het boek concludeert emeritus professor John Doling dat eigenaar-bewoners met een laag inkomen (housing asset-rich, income-poor) vaak geen beroep kunnen doen op producten om actief de overwaarde te verzilveren. Het woningvermogen is zeker niet liquide. De ‘voordelen’ van een eigen woning op de oude dag beperken zich dan ook in het merendeel van de landen, behalve de Angelsaksische, tot de voordelen in natura: men betaalt geen huur voor de huisvesting. 
Dat overheden de hypotheekmarkten meer zijn gaan reguleren als reactie op de recente economische crisis, zou nog wel eens kunnen betekenen dat het nog lastiger gaat worden om de overwaarde te verzilveren, argumenteert Doling. Helder is dat housing asset-based welfare geen vervanging kan zijn voor een maatschappelijk vangnet. Huurders vallen bijvoorbeeld buiten de boot.

 

 

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren