Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Recensies

Recensies

Verslag URBACT 17 januari

di 22 jan 2019

Op 17 januari hield URBACT een verrassende lunchbijeenkomst in Utrecht. Naast enthousiasme kregen de deelnemers veel inzicht over de mogelijke subsidievorm aan gemeenten om mee te doen. "Elke stad, groot en klein, kan wel een activeringsplan met stakeholders gebruiken, want er is altijd plek voor verbetering." Informatie over meedoen werd begeleid met muziek en een lekkere lunch, dat ging er goed in! Het maakte de middag, georganiseerd door Platform31 met steun van de VNG, tot een heerlijke samenkomst van het netwerk.

Betrokkenheid VNG en Ministerie van BZK
Frieda Crooy (Platform31) opende de middag en sprak namens  Bas van de Barg (VNG) en Robert-Jan van Lotringen (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) een hartelijke welkom uit aan de bezoekers in de zaal. De VNG ondersteunt URBACT omdat het een praktisch en sympathiek programma is dat bijdraagt aan het oplossen van de stedelijke problematiek. “Het Ministerie van BZK heeft Platform31 gevraagd om het National URBACT Point te zijn, vanwege de sterke binding met de Nederlandse steden.  De internationale samenwerking binnen Europa kent verschillende vormen, waarvan URBACT er eentje is. Wil jouw stad een activeringsplan om het leven te verbeteren? Zoek je verbinding tussen inspiratie, praktijk en kennis? De Call aan Nederlandse steden, groot en klein, om mee te doen is open.”

Hengelo en URBACT
Het positieve geluid van Annemieke Knol ging over de ervaring die gemeente Hengelo opdeed met hun URBACT-deelname, genaamd RetaiLink. In Hengelo speelde de wens om samen met stakeholders tot een plan te komen om de binnenstad te vitaliseren. Ze kregen €55.000 euro subsidie, waarvan ze zelf 30% met uren moesten bekostigen. Hiervan konden ze, samen met gemeente Hoogeveen, zes Europese bijeenkomsten bezoeken en twee experts inhuren. Een welkome stimulans, want het bleek naast kennis ook veel inspiratie en motivatie binnen de eigen gemeente op te leveren. Die energie maakte van RetaiLink een succes.

Meedoen aan URBACT bleek minder moeilijk dan vaak de aanname was. In tegenstelling tot andere Europese netwerken, vereiste deelname wel tijd en energie van de projectleiding, maar toch veel minder dan bijvoorbeeld bij Horizon2020 het geval was. “URBACT is laagdrempelig, praktijkgericht en heeft een gezellige informele sfeer.”

Informatie Call Action Planning Networks
Suzanne Bleijenberg en Benjamin Boon (Platform31) gaven uitleg over de nieuwe Call voor Action Planning Networks (voorwaarden voor deelname, subsidieregeling, ondersteuning bij de uitvoering, onderwerpen etc.).
Afgewisseld met de muzikale intermezzo’s van Tresonanz gleden de bezoekers het middagprogramma door. De informatie over de Call waarvan de deadline van 17 april 2019 is, stelt de gemeenten in staat om na te denken over deelname en te schrijven aan een voorstel.

Schiedam en URBACT
Erik Visscher (gemeente Schiedam) vertelde dat na een eerdere poging zij nu toch deelnemen in een andere vorm, de Transfer Network. Hierin kon de gemeente aansluiten bij TechRevolution met het doel de ‘Good Practice’, de werkgelegenheid in relatie tot de digitale industrie van leadpartner uit Barnsley te bestuderen. Gemeente Schiedam kreeg €70.000, waarvan ze zelf 30% met uren moesten bekostigen. Binnenkort werden de eerste Transfer Plans gemaakt.

Rotterdam en URBACT
Ook Gemeente Rotterdam maakt deel uit van een Transfer Network. Jochem Cooiman vertelde over Innovator, een voorbeeld van een ‘Good Practice’ uit Turijn, waarbij de eigen ambtenaren juist als innovator werden beschouwd. De visie op human resources als start voor innovatie bleek voor gemeente Rotterdam juist de reden om op basis van elkaar kennen, een goede verstandhouding vertrouwen en uitwisseling van kennis deel te nemen.

URBACT Expert worden
Frieda Crooy sloot de bijeenkomst af met een dankbetuiging aan de VNG, die de bijeenkomst mede mogelijk maakte. De middag kwam rond met een oproep voor professionals om zich aan te melden als inhuurbare experts voor de vele projecten die nog komen gaan (zie link) Een laatste keer klonk muziek en met het napraten van de bezoekers kwam de samenkomst ten einde.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Suzanne Bleijenberg
Benjamin Boon
Frieda Crooy

 

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren